Minder mensen langs route op Prinsjesdag

Vorsten

15-09-2015 17:19:00

DEN HAAG – Ondanks de slechte weersvoorspellingen zijn dinsdag toch nog duizenden mensen komen kijken naar de rit die koning en koningin maakten met de gouden koets. Maar het was volgens waarnemers minder druk dan in voorgaande jaren toen het weer op Prinsjesdag beter was. “Ik heb lang lopen twijfelen of ik wel zou gaan”, zei een vrouw langs de route van de stoet, terwijl ze tussen de paraplu’s door een blik probeerde op te vangen van het rijtuig met prins Constantijn en prinses Laurentien.

De koets volgde een enigszins andere route naar het Binnenhof waardoor prinses Beatrix moest uitwijken naar het Mauritshuis om haar zoons en schoondochters toe te kunnen zwaaien. De koetsen reden dit jaar niet langs het Kabinet van de Koning aan de Vijverberg, waar Beatrix in voorgaande jaren net als haar moeder prinses Juliana vroeger naar de voorbijtrekkende stoet keek.

Voor paleis Noordeinde was het bij terugkeer van het koninklijk gezelschap uit de Ridderzaal minder druk dan bij zonniger weer. Op het moment dat de politie de dranghekken weghaalde zodat het publiek dichter bij het paleis kon komen, bleef er veel ruimte onbenut. De Oranjes bleven ook niet erg lang op het balkon om de door confetti-vuurwerk vergezelde toejuichingen in ontvangst te nemen. “Ze hebben het koud en gaan natuurlijk een borrel drinken”, wist een toeschouwer.

Op dat moment werden even verderop in de koninklijke stallen de paarden van de gouden koets losgemaakt, werden hulpstukken verwijderd en kwam de koetsier via een keukentrap van de bok. Voor de koets, die de komende jaren wordt gerepareerd, maakten leden van de verschillende ere-escortes groepsfoto’s als herinnering aan deze derde dinsdag in september.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.