Mondkapjes niet bij alle koningshuizen

Vorsten

2020-05-12 18:24:51

Mondkapje dragen of niet? Dat is een vraag die ook binnen koninklijke families wordt gesteld. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima doen het niet, in lijn met het advies van het RIVM. Afstand houden is bij het Nederlandse koningspaar het devies. Bij werkbezoeken zoals dat van koningin Máxima dinsdag in Alkmaar, worden zo weinig mensen uitgenodigd of meegenomen. Het Belgische koningspaar daarentegen draagt buiten de deur geregeld mondkapjes.

Vandaar wellicht dat de Belgische koningshuisverslaggever Wim Dehandschutter dinsdag zijn verbazing uitte toen hij beelden zag van het uitstapje van Máxima bij APRO Filters, dat samen met Koninklijke Auping en Koninklijke DSM mondkapjes produceert voor professionals in de zorg.

“Er is vast een reden waarom ze het niet doet, maar juist bij een werkbezoek aan een bedrijf dat mondkapjes maakt, had ik verwacht dat koningin Máxima er één zou dragen. Of zie ik dat verkeerd?”, vroeg hij zich af op sociale media. In Nederland hoeft dat dus niet, en bij APRO worden ook nog eens medische mondkapjes gemaakt, die niet zijn bestemd voor gebruik door niet-medisch personeel, zoals Máxima.

Buitenland

De Belgische koning Filip heeft – met mondkapje dus – al een reeks andersoortige werkbezoeken gebracht dan zijn Nederlandse collega. Zo ging hij naar de Antwerpse haven en naar Brusselse winkels, waar hij potentieel met veel meer mensen in contact kon komen. Een situatie waar afstand bewaren lastig is en waar mondkapjes dus kunnen helpen.

De Noorse koninklijke familie koos er afgelopen vrijdag voor om bij de nationale herdenking van de bevrijding in de vesting Akershus in Oslo geen mondkapjes te dragen, evenals de Deense koningin Margrethe een dag eerder bij de dodenherdenking. Dat was opmerkelijk in de zin dat het Noorse koningspaar en de Deense vorstin gezien hun leeftijd en gezondheid tot de risicogroep behoren en eerder nog niet buiten waren geweest.

De Spaanse koning Felipe gaat evenals echtgenote koningin Letizia steevast de deur uit met beschermingsmiddelen, in lijn met de Spaanse richtlijnen. Ze dragen altijd mondkapjes en meestal ook handschoenen. Leden van de Japanse keizerlijke familie dragen ook wanneer ze in Tokio per auto worden vervoerd mondkapjes; vlak voor de ingang van het paleiscomplex gaat dan wel het raampje naar beneden zodat ze goed gefotografeerd kunnen worden.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt