Nationaal comité past Dodenherdenking en Bevrijdingsdag aan

Vorsten

2020-03-18 15:31:36

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt naar een andere vorm voor de Nationale herdenking op 4 mei op de Dam en de nationale viering van Bevrijdingsdag op 5 mei. De vorm moet passen bij de vele maatregelen die gelden wegens de uitbraak van het coronavirus. Of dat betekent dat er geen massale bijeenkomst is op 4 mei op de Dam in Amsterdam wil een woordvoerder van het comité niet bevestigen.

“De richtlijnen van de overheid zijn leidend”, zegt hij. Die houden onder meer in dat mensen niet in grote groepen bij elkaar moeten komen en dat er onderling een afstand van 1,5 meter bewaard moet worden. “We bevinden ons in uitzonderlijke omstandigheden. Daarom zoeken we naar een andere, mooie en eigentijdse manier om die twee belangrijke data inhoud te geven.”

Koning Willem-Alexander zou op 4 mei spreken op de Dam. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en minister-president Mark Rutte zouden op 5 mei in Den Haag een lezing geven in het kader van de 75e herdenking van de bevrijding van Nederland. Het was woensdag nog niet bekend of die toespraken doorgaan en hoe het Nederlandse volk dat dan kan meemaken.

Het comité zoekt naar een manier waarop “de hele Nederlandse samenleving ondanks de moeilijke omstandigheden op een waardige manier kan herdenken en stil kan staan bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog.” Er moet speciale aandacht zijn voor de veteranen en de hoogbejaarden die de oorlog nog hebben meegemaakt. Zij behoren nu tot de groep die extra kwetsbaar is voor het coronavirus. Elders in het land zijn herdenkingen en vrijheidsfestiviteiten in de komende zes weken al doorgestreept, mede omdat er altijd veel ouderen bij zijn.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt