Nog geen besluit over renovatie paleis

Vorsten

27/05/2015 4:14 pm

DEN HAAG – Er wordt nog onderzocht hoe Paleis Huis ten Bosch moet worden gerenoveerd. Er is inmiddels wel asbest verwijderd om veiliger te kunnen werken, maar er is nog niet met de operatie zelf begonnen. Daarom kan het kabinet volgens minister Stef Blok geen opgave doen van de kosten. Verschillende partijen hadden daar om gevraagd.

Deze week staken berichten de kop op dat het duurder zou worden dan verwacht, misschien wel 60 miljoen euro. Eerder was er sprake van een bedrag van 35 miljoen. Reden voor de hogere kosten van de renovatie zou naar verluidt zijn dat het in één keer aanpakken van alle delen van het paleis goedkoper is dan een stapsgewijze aanpak.

SP-Kamerlid Ronald van Raak stond perplex: “35 miljoen was al te gek voor woorden en dit is dubbel te gek.”

Willem-Alexander

Paleis Huis ten Bosch moet onder handen worden genomen zodat koning Willem-Alexander en zijn gezin er over een paar jaar goed in kunnen wonen. Prinses Beatrix heeft in de in de jaren dat ze als koningin in het paleis woonde, weinig gedaan aan onderhoud, zo bleek vorig najaar.

In 1645 werd begonnen met de bouw van Paleis Huis ten Bosch, als zomerresidentie voor stadhouder Prins Frederik Hendrik en zijn vrouw, Prinses Amalia.

Gratis voor jou


Meer Nederland