Nog geen staatsbezoek Willem-Alexander

Vorsten

2013-11-24 06:42:00

ORANJESTAD – Koning Willem-Alexander zet de reeks kennismakingsbezoeken die hij sinds de inhuldiging heeft afgelegd, voort. Voor zijn eerste staatsbezoek is nog geen datum of bestemming geprikt, zei minister Frans Timmermans weten na afloop van het koninklijk bezoek aan de Caribische ‘buurlanden’ Colombia en Venezuela. Volgens Timmermans wordt er wel nagedacht over het eerste staatsbezoek. “Maar ik kan daar nog niks over zeggen. Ook niet wanneer dat zal plaatsvinden, volgend jaar of later”, aldus de bewindsman.

Een staatsbezoek is het hoogste bezoek dat een staatshoofd aan een ander land kan brengen. In het internationaal verkeer gelden daarvoor tal van gebruiken en richtlijnen. Een officieel bezoek en de kennismakingsbezoeken die het koningspaar tot nu toe aan 9 landen hebben gebracht, kennen een vrijere invulling. Gebruikelijk is dat er jaarlijks 2 uitgaande en 2 inkomende staatsbezoeken zijn. Dat betekent dat zuinig moet worden omgesprongen met het aannemen en versturen van uitnodigingen.

“Een staatsbezoek vergt lange termijnplanning”, aldus Timmermans. De bezoeken moeten geografisch worden gespreid, handelsbelangen en diplomatieke jubilea spelen mee en de keuze moet in evenwicht zijn met staatsbezoeken aan Nederland. Willem-Alexander zal de bezoeken ook een eigen accent willen geven. Dat deed koningin Beatrix ook door het gebruikelijke diner op de 2e dag te vervangen door een culturele avond, de zogenoemde ‘contraprestatie’.


Meer Nederland