Willem-Alexander bij herdenking in Driel

Vorsten

28/08/2014 4:41 pm

HILVERSUM – De NOS zendt in het weekend van 20 en 21 september een tweeluik uit over de 70e herdenking van operatie Market Garden. De presentatie is beide dagen in handen van Rob Trip, meldt de omroep donderdag.

De NOS doet zaterdag tussen 14.00 en 16.15 uur op NPO 1 rechtstreeks verslag van de herdenking van de Slag om Arnhem in Driel, waar koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en de Poolse president Komorowski bij aanwezig zijn. Ook 12 Poolse veteranen die in 1944 meevochten komen naar het Betuwse dorp, waar elk jaar de rol van zo´n 1500 Poolse geallieerde parachutisten wordt herdacht.

Behalve live beelden van de herdenking, worden er reportages en achtergronden uitgezonden over de geallieerde bevrijdingsoperatie, die bij de brug over de Rijn bij Arnhem misliep waardoor het westen van Nederland tot mei 1945 moest wachten op de bevrijding. Tijdens de uitzending uit Driel zendt de NOS ook beelden uit van Omroep Gelderland van de luchtlanding op de Ginkelse Hei bij Ede zaterdagmorgen en van de herdenking op de John Frostbrug in Arnhem vrijdagavond.

Zondag wordt in Nijmegen de geallieerde oversteek over de Waal herdacht. NOS doet ook hier rechtstreeks verslag van tussen 16.15 en 18.00 uur. De oversteek door Amerikaanse parachutisten wordt in het bijzijn van veteranen nagebootst door de Koninklijke Landmacht met tal van licht- en geluidseffecten. Ook is er aandacht voor de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek zondagmorgen. Daar liggen ruim 1750 geallieerde militairen begraven, die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem.

Gratis voor jou


Meer Nederland