NTR komt eind april met vierdelige serie over koningin Wilhelmina

Vorsten

28-03-2022 17:42:03

De vierdelige serie Wilhelmina, een leven voor de troon is van maandag 25 tot en met donderdag 28 april bij de NTR op NPO 2 te zien. In deze documentaire, die wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok, wordt ingezoomd op het leven en de regeerperiode van koningin Wilhelmina, het langstzittende Nederlandse staatshoofd ooit.

De destijds tienjarige Wilhelmina was bij het overlijden van haar vader koning Willem III in 1890 de enige troonopvolger. Haar moeder Emma nam als regentes de taken waar, totdat Wilhelmina achttien werd en officieel tot koningin kon worden gekroond. Na haar kroning heeft Wilhelmina onder meer twee wereldoorlogen en een grote economische crisis meegemaakt. In de serie worden deze gebeurtenissen belicht met behulp van bezoeken aan bekende plekken en gesprekken met deskundigen.

Dieuwertje Blok presenteert de serie aan de hand van de vele standbeelden die van koningin Wilhelmina zijn gemaakt. Van alle Oranjes is Wilhelmina namelijk degene van wie de meeste beelden van steen of brons zijn gemaakt. Actrice Ricky Koole speelde Wilhelmina eerder in een minidramaserie en spreekt in de NTR-reeks citaten van Wilhelmina in voor de voice-over.


Meer Nederland

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug