President Obama prijst werk Máxima

Vorsten

01/06/2015 4:55 pm

WASHINGTON – De Amerikaanse president Barack Obama heeft veel waardering voor het werk van koningin Máxima, die voor de VN werkt aan betere toegankelijkheid van financiële diensten. “Te veel mensen zijn daarvan buitengesloten”, aldus Obama. Hij sprak over het koningspaar als ‘geweldige vrienden’.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandag in het Witte Huis ontvangen door Obama. Ze kregen een half uurtje voor de ontmoeting, die plaatsvond in de zogenoemde Oval Office, het kantoor van de Amerikaanse president.

Obama herinnerde aan de gastvrijheid die hij vorig jaar in Nederland genoot bij de nucleaire veiligheidstop in Den Haag. “We delen meer dan 400 jaar geschiedenis en zijn tot de dag van vandaag bondgenoten. Ik ben ‘His Majesty’ dankbaar voor zijn voortdurende vriendschap.”

Medeleven

Koning Willem-Alexander vond het ‘geweldig’ om de president weer te zien en terug te zijn in het Witte Huis, dat hij met Máxima in 2009 al eens bezocht. Hij sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers van overstromingen in Texas en Oklahoma. “Als Nederland kan helpen, dan doen we het graag.” De koning bedankte Obama voor wat de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan om Nederland zijn vrijheid terug te geven en ook wees hij op de aloude banden die begonnen met Henry Hudson en de stichting van het huidige New York.

Het koningspaar is voor een driedaags officieel bezoek in de Verenigde Staten. Eerder op de ochtend waren koning en koningin op de nationale begraafplaats Arlington, waar een krans werd gelegd bij het graf van de Onbekende Soldaat. Ook was er een ontmoeting met een aantal Amerikaanse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben gevochten.

Gratis voor jou


Meer Nederland