Officiële herdenkingsmunt koning met prinses Beatrix

redactievorsten

2014-04-09 19:24:58

Er komt een herdenkingsmunt met daarop de beeltenissen van koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. De koning heeft daartoe enkele weken geleden een besluit getekend, zo valt op te maken uit de Staatscourant.

Op de Nederlandse zijde van de twee euromunt komt een dubbelportret, ter herinnering aan het afscheid van de voormalig vorstin. Een vergelijkbaar dubbelportret werd gemaakt vanwege de abdicatie van toenmalig koningin Beatrix. De munt heeft niet de datum van 30 april, maar is gedateerd op 28 januari 2013, de datum dat Beatrix in een televisieboodschap het besluit kenbaar maakte om afstand te doen van de troon. Op die munt stond de koningin als gebruikelijk naar links kijkend, met de op dat moment nog Prins van Oranje achter haar. Op de munt die nog geslagen moet worden, staat de huidige koning voorop, kijkend naar rechts. De prinses staat achter hem afgebeeld, eveneens naar rechts kijkend.

Het besluit meldt dat het in werking treedt met ingang van 22 mei 2014, wat normaal gesproken inhoudt dat die dag de munt officieel zal worden geslagen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig