Onderonsje tussen topvrouwen in Berlijn

Vorsten

2017-04-25 15:27:00

Het was een onderonsje tussen ‘power’ vrouwen, dinsdag in het Intercontinental hotel Berlijn. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, IMF-directeur Christine Lagarde, dochter en persoonlijk adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Ivanka, en koningin Máxima, om maar een paar deelnemers te noemen aan de door Duitsland georganiseerde paneldiscussie over het geven van betere economische kansen aan vrouwen.

Mannen waren niet uitgenodigd om mee te praten, maar één man kwam regelmatig terug in de discussie: Donald Trump. Hij was het referentiepunt voor ‘first daughter’ Ivanka, die tegenwoordig een eigen kantoor heeft in het Witte Huis en zich daar ook met zijn beleid kan bezighouden. Ze nam in die hoedanigheid deel aan de instelling van een Canadees-Amerikaanse raad voor de vooruitgang van vrouwelijke ondernemers, de Canada-United States Council for Advancement of Women Entrepreneurs and Business Leaders.

Dat was voor Angela Merkel ook de reden geweest om Ivanka Trump uit te nodigen, samen met de Canadese minister voor Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland, die tijdens de discussie steeds naar de samenwerking met Ivanka verwees. Koningin Máxima was niet in Berlijn om het rood-wit-blauw te verdedigen, maar als vertegenwoordiger van de Verenigde Naties om iedereen – en vrouwen in het bijzonder – toegang te geven tot financiële diensten.

Máxima hield daarover een gloedvol betoog, en wist zich met name gesteund door Merkel en IMF-baas Lagarde. De Duitse bondskanselier, die later nog een apart gesprek had met de koningin, stelde zelfs voor om een speciale faciliteit in het leven te roepen met bijdragen van landen uit de G20 en de private sector om vrouwelijke ondernemers te helpen makkelijker toegang te geven tot financiering. ‘Een Women Entrepeneur Fund. Misschien kan Nederland, ons partnerland bij de G20, ook helpen, zei Merkel schalks, terwijl ze naar de koningin keek.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek