Paleis Soestdijk sluit deuren voor renovatie

Vorsten

05-01-2020 16:50:24

Paleis Soestdijk is zondag voor het laatst open geweest voor het publiek. De nieuwe eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep hoopt snel te kunnen beginnen met de renovatie van de verwaarloosde voormalige woning van koningin Juliana en prins Bernhard.

Er is een ambitieus plan opgesteld waarbij verduurzamen van het gebouw, dat óf heel heet is óf juist heel koud, een van de eerste prioriteiten is. Maar er zit een flink gat in de begroting omdat de provincie Utrecht de voornemens om bij het paleis woningen te bouwen niet goedkeurt. Daardoor is ook het opstellen van een nieuw bestemmingsplan vertraagd.

Op de laatste dag was er nog een run op de toegangskaarten voor Soestdijk, waar zowel voor de kassa als voor de toegangsdeur naast het beroemde bordes – de stoep, volgens de koninklijke familie – rijen ontstonden. Ook oud-personeel dat nog in het paleis had gewerkt, kwam een kijkje nemen.

Soestdijk gaat niet helemaal op slot, vertelde eigenares Maya Meyer. Op Koningsdag, Open Monumentendagen en andere bijzondere gelegenheden gaan de deuren even open. Vertrekken in het paleis zijn daarnaast nog te huren voor evenementen.


Meer Nederland