Panda’s soms geschenk bij staatsbezoek

Vorsten

25/10/2015 5:50 pm

PEKING – China gunt zijn beste vrienden panda’s. Dat is tegenwoordig hét symbool van de bijzondere relatie en vriendschap met een land. Vraag is daarom of het staatsbezoek deze week van koning Willem-Alexander, dat de goede betrekkingen onderstreept, ook een paar panda’s oplevert voor een Nederlandse dierentuin.

Die vraag is eerder al opgeworpen bij een bezoek aan China van minister-president Mark Rutte. In de wandelgangen werd toen gezegd dat zo’n geschenk niet aan orde was bij de visite van de premier. Dat antwoord sloot echter niet uit dat bij de komst van het koningspaar zo’n Chinees gebaar mogelijk was.

De beslissing wordt op het hoogste niveau genomen en president Xi Jinping moet zijn instemming betuigen. Wie in Peking aan Nederlandse kant informeert naar de kans op panda’s als gebaar van vriendschap tijdens het staatsbezoek, krijgt te horen dat dat niet bekend is. Overigens gevolgd door de opmerking dat als het wél bekend was, er geen mededelingen over zouden worden gedaan. Dat is aan de Chinese gastheer zelf.

Diplomatiek smeermiddel

China heeft panda’s jarenlang ingezet als diplomatiek smeermiddel. Tegenwoordig worden pandastellen uitgeleend, tegen een vergoeding van zo’n 2 miljoen per jaar en met de aantekening dat eventuele nakomelingen ook China toebehoren. Er zijn wereldwijd maar 17 dierentuinen die panda’s hebben.

President Xi bezocht vorig jaar tijdens zijn staatsbezoek aan België samen met het Belgische koningspaar het in 2013 aan Pairi Daiza uitgeleende berenkoppel Xing Hui en Hao Hao. Maleisië kreeg vorig jaar twee panda’s ter gelegenheid van de viering van 40 jaar diplomatieke relaties.

Gratis voor jou


Meer Nederland