Park van paleis Soestdijk open op Monumentendagen

Vorsten

2020-09-08 12:16:38

Paleis Soestdijk opent komend weekeinde ter gelegenheid van Open Monumentendagen het park rond de voormalige woning van koningin Juliana en prins Bernhard. De Watertoren en het speelhuisje van de prinsesjes zijn ook te bezoeken. Het paleis zelf is sinds januari gesloten, in afwachting van de voorgenomen grondige renovatie en herbestemming.

Vanwege de coronaregels moet online een (gratis) entreebiljet voor zaterdag 12 of zondag 13 september worden gereserveerd, zo laat paleis Soestdijk weten op de website. Door het enorme park is een éénrichtingsverkeer wandelroute uitgestippeld die langs de belangrijkste monumenten voert, en bezoekers ook bij de beroemde ‘stoep’ of ‘bordes’ voor het paleis brengt. Hier verzamelden de Oranjes zich tijdens de regering van koningin Juliana in steeds groter getale voor het jaarlijkse verjaardagsdefilé op 30 april.

De Watertoren op het paleisterrein behoort tot de oudste van Nederland. De toren, oorspronkelijk een windwatermolen, werd in 1680 gebouwd in opdracht van koning-stadhouder Willem III om voldoende waterkracht te leveren voor de fonteinen in het park. Op het dak stond in die tijd een windmolen en als het windstil was, kon een paard op een zogenoemde rosmolen het werk doen.

Het speelhuisje Ixientieta – waarin de namen van de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina zijn verwerkt – is in 1939 aanvankelijk in het park neergezet voor Beatrix, met onder meer een bijdrage uit Suriname en de Antillen. Het ligt bij de nu verwaarloosde tennisbaan en het ontmantelde buitenzwembad van Soestdijk.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig