Petitie over mensenrechten voor koning

Vorsten

2015-10-22 09:56:00

AMSTERDAM – Met de petitie Stop China! vraagt het International Campaign for Tibet (ICT) koning Willem-Alexander om de mensenrechten in Tibet onder de aandacht te brengen tijdens het aanstaande staatsbezoek aan China.

Ondertekenaars van de petitie vragen de koning en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken om te zorgen dat de mensenrechtensituatie in Tibet en het lot van Tibetaanse politieke gevangenen worden besproken tijdens het staatsbezoek. Naar schatting worden zeshonderd Tibetanen op dit moment vastgehouden door China. Sinds 2009 kwamen vijftien Tibetanen om het leven als gevolg van martelpraktijken, meldt ICT.

“Voor het Tibetaanse volk, dat geen stem heeft onder de Chinese bezetting, is het van levensbelang dat de Nederlandse vertegenwoordigers zich publiekelijk uitspreken over fundamentele rechten”, zegt ICT-directeur Tsering Jampa.

De directeur wijst erop dat de mensenrechtensituatie in Tibet in de afgelopen jaren nog nooit zo slecht geweest. “Tibetanen leven in een verstikkend klimaat van angst. Martelingen zijn wijdverspreid in een cultuur van straffeloosheid onder Chinese veiligheidspersoneel en ambtenaren. Wij maken ons ernstige zorgen om de huidige mensenrechtensituatie in Tibet.”


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt