Koning ontvangt president Burundi op de Eikenhorst

Vorsten

31-03-2014 15:43:00

WASSENAAR – Koning Willem-Alexander ontving maandagmiddag president Pierre Nkurunziza van Burundi in audiëntie op de Eikenhorst in Wassenaar.

Eerder op de dag bezocht Nkurunziza het gebouw van de Eerste Kamer. Hier werd hij ontvangen door voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer en voorzitter Anouschka van Miltenburg van de Tweede Kamer.

Pierre Nkurunziza is president van Burundi sinds 2005. In 2010 werd hij voor een tweede termijn gekozen. In haar welkomsttoespraak maakt Ankie Broekers gewag van de vooruitgang die Burundi de afgelopen jaren op economisch gebied heeft geboekt, meldt de website van de Eerste Kamer. Zij onderstreepte dat in de samenwerkingsrelatie tussen Nederland en Burundi de focus zich richt op de terreinen veiligheid en justitie, voedselveiligheid en zorg rond seksualiteit en voortplanting. Zij noemde ook de belangrijke bijdrage van Burundi aan internationale vredesmissies in Somalië, Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek.

President Nkurunziza ging in op de moeilijkheden die zijn land heeft ondervonden sinds de onafhankelijkheid in 1962. De bloedige burgeroorlog in de jaren 90 van de vorige eeuw heeft veel mensenlevens gekost en veel mensen op de vlucht gedreven. De laatste jaren is Burundi in een stabielere fase gekomen. De president dankte Nederland voor de rol die het gespeeld heeft in het vredesproces in Burundi. Ook dankte hij voor de structurele steun die Nederland de afgelopen jaren heeft geboden.

Meer Nederland