Prins Bernhard steunt op eigen manier ‘Blackout Tuesday’

Vorsten

02-06-2020 19:42:39

Aan de solidariteitsactie ‘Blackout Tuesday’ hebben dinsdag ook een flink aantal leden van vorstenhuizen deelgenomen. Zo plaatsten van de Griekse koninklijke familie kroonprins Pavlos, zijn zus de actrice Theodora en zijn dochter prinses Olympia een geheel zwarte afbeelding op hun Instagram-account. Prins Bernhard deed het op andere wijze, met een foto in zijn ‘story’ en de begeleidende tekst ‘Black Lives Matter’.

Daarmee uitten de royals hun steun voor de zwarte gemeenschap in met name de Verenigde Staten. Directe aanleiding was de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd door gewelddadig optreden van blanke agenten vorige week in Minneapolis. Sindsdien zijn in heel Amerika, maar ook in andere delen van de wereld protesten en acties uitgebroken.

De Noorse prinses Märtha Louise, die vorige week al opviel met een scherpe veroordeling van het geweld tegen zwarte Amerikanen, nam dinsdag ook deel aan de actie. Delphine Boël, kunstenares en dochter van de Belgische koning Albert II, gaf eveneens haar steun. De Italiaanse prins Emanuele Filiberto en zijn dochter prinses Vittoria plaatsen speciale teksten en foto’s. Sarah Ferguson, hertogin van York en ex-vrouw van de Britse prins Andrew, zette haar Instagram-account ‘op zwart’.

Opmerkelijk was dat ook de stichting Historic Royal Palaces, dat zes niet meer bewoonde Britse koninklijke paleizen beheert, op Twitter hetzelfde deed. Die actie ging vergezeld van de toezegging dat er meer werk gemaakt zou worden van onderzoek naar de vaak omstreden en meer diverse geschiedenis achter de paleizen.

Meer Nederland