Prins Carlos is veel dingen tegelijk

Vorsten

27-01-2015 04:41:00

DEN HAAG – Koning van Spanje, hertog van Parma en Piacenza, prins van Bourbon-Parma. De dinsdag 45 jaar geworden prins Carlos is veel dingen tegelijk. Maar in het dagelijkse leven is de oudste zoon van prinses Irene en wijlen prins Carlos Hugo vooral begaan met het bereiken van een duurzamer samenleving, en vader van twee jonge dochters.

De carlisten, die zich in Spanje graag als redelijk alternatief presenteren voor koning Felipe, zien hem als koning Carlos Javier I. Niet met een kroon op het hoofd maar met de rode baret van de van oorsprong aartsconservatieve beweging. Carlos houdt zich op de vlakte over die door zijn aanhangers gepropageerde claim op het koningschap en probeert zijn activiteiten in Spanje zoveel mogelijk onder de radar van de Nederlandse media te houden.

Dit in tegenstelling tot zijn jaarlijkse bezoek aan het stamland van zijn koninklijke dynastie Bourbon-Parma in Italië. Daar ligt de nadruk meer op sociaal werk, en dat behoeft geen nadere uitleg. In Nederland moet Carlos gewoon werken voor de kost – zijn dynastieke werkzaamheden zijn onbezoldigd.

Trotse vader

De prins is vorig jaar aangesteld tot bestuursvoorzitter van Questionmark, een organisatie die duurzaamheidsinformatie vergaart en consumenten advies geeft over hoe hun inkopen invloed hebben op het milieu. Carlos is daarnaast directeur van INSID, een stichting die verduurzaming wil versnellen.

En Carlos, getrouwd met journaliste Annemarie Gualthérie van Weezel, is ook trotse vader van twee prinsesjes: Luisa Irene (2) en Cecilia (1).

Meer Bourbon-Parma