Prins Jaime: wetenschap heeft gewonnen in Glasgow

Vorsten

24/11/2021 2:05 pm

De Nederlandse prins Jaime vindt dat “de wetenschap heeft gewonnen” op de klimaattop in Glasgow. “Niemand trekt de klimaatwetenschap nog in twijfel”, zei hij tijdens een bijeenkomst over het vergroenen van exportsteun die overheden aan bedrijven geven. Volgens de prins heerste op de COP26 “het gevoel van urgentie”, al was het ambitieniveau wat hem betreft nog niet hoog genoeg.

Jaime, die werkt als klimaatgezant van de Nederlandse overheid, hoopt dat landen hun ambities zullen aanscherpen in aanloop naar de volgende klimaattop, volgend jaar in Egypte. In Glasgow spraken alle 197 landen af dat de ambities voor eind 2022 dusdanig aangescherpt moeten worden, dat een maximale opwarming van 1,5 graad in zicht blijft. Daarnaast zal het in Sharm-el-Sheik veel gaan over adaptatie, aanpassing aan een warmer klimaat, verwacht de tweede zoon van prinses Irene. Hij vindt dat Nederland “hierin veel te bieden heeft”.

Jaime was woensdag een van de sprekers tijdens een onlinetop van landen die zich hebben voorgenomen hun exportsteun snel te vergroenen. Over dat onderwerp was veel te doen in Glasgow. Nederland ontbrak in eerste instantie op een lijst van landen die afspraken eind volgend jaar te stoppen met het verlenen van exportsteun voor fossiele brandstofprojecten in andere landen, maar tekende onder grote druk alsnog. Inmiddels hebben 39 landen zich aangesloten, waaronder ook België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Gratis voor jou


Meer Nederland