Prinses Beatrix opent nieuw museum

Vorsten

21/03/2014 6:39 am

BUNNIK – Prinses Beatrix opent vrijdagmiddag het nieuwe Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik bij Utrecht. MOA is het nieuwe onderkomen voor de collectie van beeldend kunstenaar Armando. De openingsexpositie heeft als thema Armando in het woud en toont kunstwerken die een relatie hebben met de natuur.

De Armando-collectie raakte in 2007 ‘dakloos’ toen het Armando Museum in Amersfoort afbrandde. In 2012 is besloten dat de collectie naar het nieuwe MOA zou gaan.

Oud Amelisweerd is altijd in gebruik geweest als particulier buitengoed. Het bestaat uit een landhuis uit de 18e eeuw en een park met bijgebouwen. Het landhuis is de afgelopen jaren compleet gerestaureerd. Daarbij kwam onder meer unieke Chinese wandbekleding aan het licht, die nu in het museum te zien is. MOA is vanaf zaterdag open voor publiek.

Waardering

In december 2009 kreeg Armando van Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap. Beatrix heeft grote waardering voor het kunstenaarschap van Armando, zei de RVD destijds. Daarom beloonde ze hem met de eremedaille, die wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen van kunst en wetenschap.

Daarnaast hebben gedecoreerden een bijzondere band met het Koninklijk Huis. Eerdere laureaten van de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap zijn onder anderen Bernhard Haitink, Hella Haasse en Paul van Vliet.

In 1990 werd Armando al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2006 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Gratis voor jou


Meer Nederland