Prinses Beatrix opent tentoonstelling

Vorsten

2015-05-01 05:50:00

WILLEMSTAD – Koning Willem-Alexander en zijn vrouw koningin Máxima zijn tot en met vrijdag op Aruba. Prinses Beatrix is komend weekend ook in de regio, zij opent zaterdagochtend 2 mei de tentoonstelling Guera na Kòrsou?!; War in Curaçao 1940-1945 in het Curaçao Museum in Willemstad. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De expositie toont diverse objecten en beelden over Curaçao in de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een dynamische tentoonstelling, waar steeds nieuwe informatie en objecten aan worden toegevoegd.

Monument

Op zaterdagmiddag onthult prof.mr. Pieter van Vollenhoven het vliegeniersmonument WOII in Giessenburg. Het monument is een blijvend gedenkteken aan de bemanning van zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op het grondgebied van de huidige gemeente Giessenlanden.

Vier het leven

Zondagmiddag 3 mei wordt koningin Máxima verwacht in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam bij de viering van het 10-jarig bestaan van Stichting Vier het leven. De stichting zet zich in voor ouderen die ongewenst veel thuis zitten, omdat ze niet meer mobiel zijn. De vrijwilligers nemen ouderen mee uit, naar theater, concert of film. Sinds de oprichting zijn meer dan 60.000 ouderen een avond uit geweest.

4 en 5 mei

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Rutte zijn maandagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. De koning en koningin leggen daarna een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De koning, koningin en prinses Beatrix wonen op Bevrijdingsdag 5 mei het traditionele concert bij ter de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Op 4 mei wonen prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven de Dodenherdenkingen op de Canadese Begraafplaats in Holten bij. Later op de dag zijn ze op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen voor de herdenkingsplechtigheid, waar ook prins Pieter-Christiaan en prinses Anita bij zijn. Margriet en Pieter zijn een dag later op 5 mei in Wageningen bij de herdenking van de capitulaties van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indië in 1945.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek