Republikeinse vereniging wil prinses Amalia ‘bevrijden’

Vorsten

06-11-2021 14:57:06

De republikeinse vereniging wil dat prinses Amalia wordt ‘bevrijd’. Republiek begint daarom een campagne onder de noemer “#FreeAmalia”, zo werd zaterdagochtend bekendgemaakt tijdens de algemene ledenvergadering en het aansluitende congres in Felix Meritis in Amsterdam.

Republiek, voorheen bekend als het Republikeins Genootschap, maakt zich zorgen over de inperking van de persoonlijke vrijheid van de Prinses van Oranje. Die mag immers niet zelf beslissen welk beroep ze wil uitoefenen en voor een eventueel huwelijk heeft ze toestemming nodig van het parlement. Ook wordt van haar verwacht dat ze kinderen wil.

“Erfopvolging en vrijheid passen niet bij elkaar”, aldus voorzitter Floris Müller. Dat geldt overigens niet alleen voor de binnenkort 18 jaar wordende Amalia, de oudste dochter van koning Willem-Alexander en daarmee de toekomstige troonopvolger. “Je kunt in Nederland alles worden wat je wilt, maar geen koningin, en degene die het wel kan worden, heeft zelf geen keuze en vrijheid. Ze kan ook niet zeggen en doen wat ze wil”, verduidelijkte campagnevoerder Bram van Montvoort de actie, die onder meer met posters en brieven aan Kamerleden wordt gevoerd.

Gelijke kansen

Republiek hoopt zo’n vijfduizend brieven van aanhangers en sympathisanten te kunnen sturen aan leden van de Tweede Kamer en op die manier minstens één over erfopvolging en behoud van de monarchie twijfelende partij over de streep te trekken. D66 en PvdA – “die zijn toch voor gelijke kansen” – zijn doelwit, maar Van Montvoort zou het niet erg vinden als de SGP ook meegaat.

Republiek hield in Amsterdam een met zo’n tweehonderd belangstellenden goed bezocht congres, waarbij ook vertegenwoordigers van zusterbewegingen uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen aanwezig waren. Müller kijkt al uit naar volgend jaar. “Dan wil ik het congres houden in de Jaarbeurs, in het Beatrixgebouw”, droomde hij hardop. “Het wordt tijd voor een rationele republiek in plaats van een sentimentele monarchie.”

Meer Nederland