Rutte: hof stuurde sms over satire

Vorsten

2016-02-01 19:57:00

DEN HAAG – Als de satire op gala’s van sportkoepel NOC*NSF sinds 2012 minder bijtend en hard is, dan is dat niet de schuld van de koninklijke familie. Dat antwoordde minister-president Mark Rutte maandag op vragen van het D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Die had de premier aan de tand gevoeld naar aanleiding van uitspraken van NOC*NSF-directeur Gerard Dielissen in NRC Handelsblad. Volgens Dielissen had hij in 2012 tijdens de uitzending van het sportgala een boos telefoontje hebben gekregen waarin zou zijn geklaagd over de satirische bijdrage van de makers van Koefnoen aan het vermaak op het sportfestijn. Daarin werd zowel koningin Beatrix als prins Willem-Alexander op de hak genomen.

Verhoeven wilde weten of die bewering klopte en zo ja, wat er dan allemaal van de zijde van het Koninklijk Huis of ‘door degenen die namens hen spraken’ zoal was gezegd. Ook was het D66-Kamerlid bang dat de Grondwet in gevaar was gebracht door het vermeende telefoontje, want beïnvloeding van de NOS ging in tegen de vrijheid van meningsuiting. De gala’s zouden nadien ook minder aanstootgevend zijn geworden, aldus de bezorgde Verhoeven.

Rutte liet weten dat er gedurende uitzending niet is gebeld door of namens het Koninklijk Huis. Wel had een medewerker van het hof die avond ‘spontaan’ een sms-bericht gestuurd naar Dielissen ‘waarin hij aangaf persoonlijk verrast te zijn over de uitzending’. Maar volgens Rutte ging hij daarbij niet in op onderdelen van de uitzending. Van beïnvloeding was derhalve geen sprake en ook de Grondwet is niet in gevaar geweest, zo verzekerde de premier.


Meer Nederland