Rutte: videoboodschap koning was ‘heart felt’

Vorsten

23/10/2020 5:41 pm

Koning Willem-Alexander heeft binnen het staatsrecht de ruimte om eigen accenten te zetten en persoonlijke gevoelens te uiten. De video waarin de koning spijt betuigde voor zijn reis naar Griekenland was “zo’n accent”, zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Op de vraag of Rutte een precedent heeft geschapen met zijn toestemming voor de videoboodschap, wilde hij niet ingaan. “Hij heeft gedaan wat hij heeft gedaan en dat was ‘heart felt’. Volgens mij was dat goed en zie je ook in de reacties van mensen dat het gewaardeerd werd.”

Volgens Rutte is er binnen de ministeriële verantwoordelijkheid vaker ruimte voor een persoonlijke boodschap van de koning, zoals tijdens zijn inhuldiging en in de jaarlijkse kersttoespraak. De minister-president denkt niet dat Willem-Alexander het los daarvan vaker zal doen. “Volgens mij kunnen we die conclusies niet trekken.” Wel vindt Rutte dat een boodschap als woensdag het koningschap van Willem-Alexander persoonlijker maakt.

In de video reageerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima “met spijt in het hart” op de ophef rondom hun afgebroken vakantie naar Griekenland. “Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben”, zei de koning.

Gratis voor jou


Meer Nederland