Rutte vraagt Raad van State over geld koning

Vorsten

08/03/2016 12:11 pm

Premier Mark Rutte vraagt de Raad van State hoe hij in de toekomst moet omspringen met informatie over bestedingen door de koning. Dat staat dinsdag in antwoorden op vragen van Alexander Pechtold van D66 over de onderhoudskosten van de Gouden Koets.

De Grondwet zegt dat de koning zijn ‘Huis’ ofwel het hof zelf mag ‘inrichten’. Hij heeft dus ook bij bestedingen recht op een eigen levenssfeer, maar wel met ‘inachtneming van het openbaar belang’. Daar wil Rutte nu dus meer over weten van de Raad van State. Ook wil hij voorlichting over de ministeriële verantwoordelijkheid voor de gelden die voor het Koninklijk Huis worden begroot.

Vorige maand liet de premier weten dat de kosten van de restauratie van de Gouden Koets niet bekend worden gemaakt. Openbaarmaking van de kosten zou niet sporen met genoemd artikel uit de Grondwet. Maar gezien de reacties en de vragen die daarop kwamen, is volgens Rutte ,,nader duidelijk” geworden dat ,,bij dit onderwerp wezenlijke aspecten van onze staatkundige verhoudingen aan de orde zijn.”

Gratis voor jou


Meer Nederland