RVD: dit had nooit mogen gebeuren

Vorsten

2013-12-25 12:53:00

DEN HAAG – De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vindt het ”onvoorstelbaar stom” dat de kersttoespraak van koning Willem-Alexander voortijdig op een website van de publieke omroep te vinden was. De NOS had volgens de RVD tegen de afspraken in de tekst toch klaargezet op een server.

”Dit had nooit mogen gebeuren, zeker niet na het uitlekken van de video van de koningin vorig jaar”, aldus directeur-generaal Henk Brons van de RVD woensdag in een reactie. Volgens hem was met de NOS afgesproken dat niets zou worden klaargezet op een server. ”Die vertrouwelijkheid moest 100 procent zijn.” Het script zoals dat een uur voor het uitspreken uitlekte, was bedoeld voor de ondertiteling voor doven en slechthorenden. De RVD zal ”uiteraard” met de NOS om de tafel gaan om dit te bespreken.

De toespraak van Willem-Alexander was dit jaar juist niet op de website van het Koninklijk Huis is gezet, ook niet een concept daarvan. De tekst werd pas online gezet zodra die was uitgesproken.

Deze aangescherpte procedure was ingesteld omdat vorig jaar voortijdig de video van toenmalig koningin Beatrix op relatief eenvoudige wijze was te achterhalen op internet. De RVD had daarna extra veiligheidsmaatregelen genomen voor de website.


Meer Nederland