RVD over bezoek koning aan school: we wegen voors en tegens af

Vorsten

2021-02-11 15:55:41

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag het Montaigne Lyceum in Den Haag fysiek bezocht, in plaats van via een onlineverbinding. Dat werd besloten omdat de koning zo met eigen ogen kan zien hoe de logistiek op een school tijdens de pandemie werkt, vertelt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) aan het ANP.

“We wegen de voors en tegens goed tegen elkaar af”, vervolgt de zegsvrouw. In deze situatie kon de koning in een vrijwel lege school goed zien hoe de logistieke aanpassingen eruit moeten gaan zien. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedoeld op het houden van anderhalve meter afstand, wanneer een school weer volledig opengaat.

Bij ieder bezoek worden de coronamaatregelen wel streng in acht genomen. “Zo draagt de koning een mondkapje, houdt hij te allen tijden anderhalve meter afstand en bracht hij het bezoek in een kleine groep”, aldus woordvoerster. Het is niet de bedoeling dat de koning voortaan al zijn bezoeken fysiek gaat uitvoeren. Het gros blijft via een onlineverbinding.

Effecten

De school is alleen geopend voor kwetsbare leerlingen en leerlingen uit de examenklas. De koning bezocht een praktijkles biologie van leerlingen uit 4 mavo. Hij sprak daar met de docent en leerlingen over de opzet van praktijklessen tijdens de pandemie. Daarna bezocht hij een les wiskunde om te horen hoe leerlingen uit 5 havo zich voorbereiden op het eindexamen. Ook sloot Willem-Alexander aan bij een onlineles Frans om van onderbouwleerlingen vwo te horen hoe zij die verandering ervaren.

Afsluitend sprak de koning met leraren en ondersteunend personeel over de effecten van de pandemie en de lockdown op het onderwijs. Onderwerpen als motivatiedipjes, de veiligheid van medewerkers en grote uitdagingen op het gebied van onlinelessen kwamen daarbij aan bod.


Meer Nederland