RVD wil niet reageren op BOOS, verwijst door naar Defensie

Vorsten

02-06-2022 16:42:03

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaat niet reageren op de uitzending van BOOS waarin wordt gesteld dat leden van het koningshuis zouden worden voorgetrokken bij Defensie. Dat laat een woordvoerder donderdag weten. De RVD verwijst voor een reactie door naar Defensie.

De RVD gaf woensdag, na de aankondiging van de uitzending, aan dat er een “lange historische band is tussen de koninklijke familie en Defensie”. Inhoudelijk zou de RVD pas donderdag, nadat de uitzending online zou zijn gezet, een reactie geven. Maar hier komt de dienst nu dus van terug.

Uit het onderzoek rijst het beeld op dat de leden van de koninklijke familie al generaties lang worden voorgetrokken door de krijgsmacht. Zo zouden er eretitels worden verstrekt zonder duidelijke reden en opleidingseisen worden aangepast voor Oranjes. In de uitzending wordt gesteld dat Pieter-Christiaan, de zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, een benoeming van een vriend erdoorheen gedrukt zou hebben.

“De band gaat al eeuwen terug”, stelde de RVD woensdag. “Vroeger waren leden van de koninklijke familie zelfs legeraanvoerder. Die band is heel belangrijk voor de koninklijke familie.” Volgens BNNVARA beaamt defensieminister Kajsa Ollongren in de uitzending dat leden van de koninklijke familie soms bij defensie een “speciaal traject” volgen.

Tim Hofman maakte de uitzending nadat mensen “uit verscheidene hoeken” van de krijgsmacht bij hem aanklopten met dergelijke verhalen.


Meer Nederland