Uitreiking Appeltjes van Oranje weer op Paleis Noordeinde

Vorsten

18-05-2021 13:09:42

Koningin Máxima reikt dit jaar de Appeltjes van Oranje weer gewoon uit op Paleis Noordeinde. Ook koning Willem-Alexander is aanwezig bij de uitreiking op 1 juni. De uitreiking zal volgens de Rijksvoorlichtingsdienst “in aangepaste vorm” plaatsvinden. Wat dat precies inhoudt, is niet bekend.

Vorig jaar was de uitreiking vanwege coronamaatregelen nog virtueel.

De Appeltjes van Oranje worden ieder jaar uitgereikt door het Oranje Fonds aan sociale projecten die een groot verschil maken voor mensen in de samenleving. Dit jaar is het thema ‘Mentale kracht’. De prijzen gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen met psychische problemen volwaardig kunnen deelnemen aan onze samenleving.

Dit jaar zijn twee projecten uit het Caribische deel van het Koninkrijk genomineerd. Het gaat om Stichting Equine Curaçao en Expertise Center Education Care Saba. Andere genomineerden zijn Stichting Realcovery inloophuis uit Weerselo, Stichting Herstelproces uit Zuidveen, Rivierenland Herstelt uit Culemborg en Stichting Shiva uit Amsterdam. Ook Stichting Zelfregieteam Borne, Ixta Noa uit Arnhem, Stichting Zelfbeschadiging uit Utrecht, Stichting de Waterheuvel uit Amsterdam, Stichting @Ease uit Maastricht en Stichting Vriendendiensten uit Deventer maken kans.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In lustrumjaren reikt de koning de prijzen uit, koningin Máxima in alle andere jaren. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een bedrag van 15.000 euro.

Meer Nederland