Van Praag geeft steun aan Jordaanse prins

Vorsten

2015-05-21 12:17:00

AMSTERDAM – Michael van Praag stapte donderdag uit de race voor het voorzitterschap van de FIFA. Tijdens een stemmenjacht van vier maanden over de hele wereld is Van Praag erachter gekomen dat hij huidig voorzitter Sepp Blatter niet kan verslaan. Daarom zegde hij donderdag zijn steun toe aan een andere kandidaat, de Jordaanse Prins Ali bin Al-Hussein.

De prins maakte in januari bekend zich kandidaat te stellen. Begin mei gingen er even geruchten dat de Jordaanse prins zich had teruggetrokken, maar daar nam de 39-jarige voetbalbestuurder in een verklaring afstand van. De Jordaanse prins had de geruchten over zijn mogelijke terugtrekking zelf op gang gebracht met een interview bij de BBC. Daarin sloot Ali bin Al-Hussein niet uit dat er één uitdager van de huidige FIFA-baas Blatter overblijft. “Het is belangrijk dat we de persoon ondersteunen die de beste kans heeft om de FIFA te veranderen. Op een gegeven moment zal daarover een discussie ontstaan”, zei hij.

Van Praag stelde zich ook in januari kandidaat. “Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat”, zei hij daarover.

Grotere kans

Van Praag zag het imago van de FIFA de afgelopen jaren verslechteren, ook vanwege mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. Hij houdt Blatter als voorzitter verantwoordelijk. Na ruim zestien jaar vind hij het hoog tijd voor een nieuwe leider op het hoofdkantoor van de machtige organisatie in Zürich.

Uiteindelijk concludeerde Van Praag donderdag dat de steun aan Al-Hussein een grotere kans biedt op een wisseling van de wacht. Al wijst alles er nog steeds op dat Blatter zich kan opmaken voor nog een termijn.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek