Van Vollenhoven twittert over piraterij

Vorsten

13-05-2014 16:37:00

APELDOORN – Prof. mr. Pieter van Vollenhoven vindt dat de overheid derden mag inschakelen voor de bescherming van schepen tegen piraterij. Dat twittert de koninklijke veiligheidsexpert dinsdag.

“Het geweldsmonopolie is absoluut een taak van de overheid, die niet overdraagbaar is”, aldus Van Vollenhoven in zijn tweets. “Dit in verband met de piraterij. Dit betekent echter niet dat de overheid hierbij geen derden zou mogen inschakelen. Dit laatste dient dan te geschieden onder hun regie”, meent hij.

Van Vollenhoven liet zijn uitlatingen voorafgaan door een bedankje voor de gelukwensen ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag (“Het getal is fors, maar dat went!”). Daarna haakte hij in op de discussie over de toelaatbaarheid van private beveiligers op schepen die rond bijvoorbeeld Somalië varen. De regering is tegen, maar de rederijen willen een wijziging van beleid.

Dinsdag bood Mascha Bongenaar van de Vereniging Maritiem Gezinskontakt (VMG) de Tweede Kamer een petitie aan met die strekking. “Met de levens van zeevarenden worden met het huidige beleid te grote risico’s genomen door de Nederlandse politiek. Deze risico’s lopen zeevarenden in andere landen niet, omdat daar inmiddels particuliere beveiligers wel worden toegestaan op schepen”, aldus het verzoekschrift.

Meer Nederland