Vol Ahoy zingt prinses Beatrix toe

Vorsten

2014-02-01 21:43:00

ROTTERDAM – Prinses Beatrix heeft zaterdagavond in een vol Ahoy in Rotterdam een warm dankfeest gekregen. ”Bea bedankt, Bea bedankt”, zongen de bijna 4000 aanwezigen in het cultuurpaleis de oud-koningin toe aan het einde van een gevarieerd programma onder de noemer ‘Beatrix, met hart en ziel’. Daarin werden 33 odes gebracht aan Beatrix, één voor elk jaar van haar vorig jaar afgesloten regeerperiode.

De optredens van ”gewone Nederlanders” kwamen uit een doorsnede van de samenleving en uit alle hoeken van het Koninkrijk, van Curaçao tot Rouveen en Venlo, met een mix van folklore, Jordanees levenslied, melkbussofoon, Bach, acrobatiek en een speciaal geschreven lied ‘Onder uw hoede’ dat door Chantal Janzen werd vertolkt. Janzen nam haar hoedje af voor Beatrix, en de zaal deed mee. Onder elke stoel was een doos geplaatst, met daarin een papieren hoofddeksel.

Huldeblijken

Behalve muziek en dans, waarbij het Nederlands Blazers Ensemble voor de rode draad zorgde, waren er ook gesproken huldeblijken aan de prinses. Beeldend kunstenaar Jeroen Henneman dankte Beatrix voor de steun die zij de kunstwereld tijdens haar regeerperiode heeft gegeven. ”Wij kregen daar zelfvertrouwen door. Koninklijk zelfvertrouwen”, aldus Henneman. ”Wat willen we nog meer dan een koningin die van kunst houdt? Had de rest van de regering die liefde maar gevolgd.”

Protocol

Erica Terpstra greep haar kans om eindelijk buiten het protocol ”iets” te kunnen zeggen tegen Beatrix. ”U bent een kanjer!”, aldus Terpstra, die heel Ahoy zover kreeg te gaan staan en door de knieën te gaan voor een driewerf hoera voor de prinses. ”Nee, u mag niet gaan staan”, gaf de oud-staatssecretaris nog snel een instructie aan Beatrix.

Na afloop van de feestavond, die oorspronkelijk was gepland was voor afgelopen september, had prinses Beatrix een ontmoeting met de deelnemende artiesten. Ook was er een besloten receptie voor de officiële genodigden. De koninklijke familie was bijna compleet aanwezig. Alleen de zieke prins Bernhard ontbrak, samen met zijn vrouw Annette en de prinsessen Anita en Aimée. Van prinses Carolina werd de zwangerschap bevestigd.


Meer Nederland