Voor zus Inés had Máxima ‘misschien meer kunnen doen’

Vorsten

2021-05-17 22:46:57

Koningin Máxima vraagt zich soms af of ze meer had kunnen doen voor haar jongste zus Inés, maar verwijt zichzelf en haar familie niets. “We hebben met zijn allen heel veel gedaan, maar misschien had ik meer kunnen doen”, zei Máxima in het verjaardagsinterview met Matthijs van Nieuwkerk over Inés. De jongste zus van de koningin kampte met depressies en maakte in 2018 een einde aan haar leven.

“We hebben met ons beste kunnen geprobeerd haar te begeleiden, maar de realiteit is dat je geen professional bent”, aldus Máxima. Inés had “misschien” beter geholpen moeten worden. “We hebben ons best gedaan, in die tijd wisten we niet beter.”

Máxima zet zich onder meer in voor de geestelijke gezondheidszorg, waaraan volgens de koningin “veel gedaan” moet worden. Ze wil haar eigen ervaring gebruiken bij dat werk. “Als iemand zelfmoord pleegt, is er niet alleen verdriet en frustratie, maar ook angst en schaamte. Er speelt van alles bij. Het is iets gecompliceerder dan een normale dood.”

De koningin kan inmiddels “met een grote glimlach” terugdenken aan Inés. “Dat heeft een paar jaar gekost. Maar ik vind het heel fijn.”


Meer Nederland

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?