Willem-Alexander dertiende spreker bij VN

Vorsten

21/09/2020 1:10 pm

Koning Willem-Alexander is maandag het dertiende staatshoofd dat aan de beurt komt in de bijzondere Algemene Vergadering van de jubilerende Verenigde Naties. De Amerikaanse president Donald Trump is de eerste spreker, en ook de Chinese president Xi Jinping en emir Tamim van Qatar gaan hem voor.

In totaal hebben zich 88 staatshoofden gemeld om te spreken bij de bijeenkomst, en daarna komen nog eens 45 regeringsleiders aan het woord en 50 ministers en ambassadeurs. In tegenstelling tot gebruikelijk zijn zij niet fysiek aanwezig in New York maar zijn videoboodschappen ingestuurd die achter elkaar worden afgespeeld in de vergaderzaal.

Willem-Alexander is niet de enige vorst die van de gelegenheid gebruikmaakt om de wereld toe te spreken ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de VN. Naast de emir van Qatar doen prins Albert van Monaco, koning Felipe van Spanje, de sultan van Brunei en erfprins Alois van Liechtenstein dat ook.

De Jordaanse koning Abdullah slaat deze zitting over en spreekt dinsdag tijdens de ‘gewone’ Algemene Vergadering, waarin eind deze week namens Nederland ook minister-president Mark Rutte aan bod komt.

Gratis voor jou


Meer Nederland