Willem-Alexander had ‘out-of-body experience’ tijdens inhuldiging

Vorsten

06/04/2023 9:11 am

Koning Willem-Alexander had tijdens zijn inhuldiging in 2013 “een soort out-of-body experience”. Hij zag zichzelf staan toen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam het Wilhelmus werd gezongen, vertelt hij in de podcast Door de ogen van de Koning over tien jaar koningschap.

“De inhuldiging zelf was natuurlijk een prachtige dag. Een hele bijzondere sfeer ook”, herinnert Willem-Alexander zich als de inhuldiging ter sprake komt. “Ik weet nog een moment dat ik heel goed herinner. Ik stond daar, het Wilhelmus werd gezongen in de Nieuwe Kerk en ik had een soort out-of-body experience, alsof ik boven mezelf aan het zweven was.”

De koning stelde zichzelf de vragen ‘wat hij in hemelsnaam aan het doen was’ en ‘wie hij dacht dat hij was’. “Ik zag mezelf staan daar beneden en eigenlijk vond ik het wel mooi want dat vraag ik mezelf elke dag af: wie denk je wel niet dat je bent dat je dit mag doen? Dan moet je dat toch iedere dag weer voor jezelf beantwoorden. Dat je zoiets prachtigs mag doen; koning zijn van dit mooie land.”

Willem-Alexander vindt het “heel nuttig” om zichzelf die vragen te stellen. “Dat geeft toch een extra boost om jezelf in te zetten.”

Gratis voor jou


Meer Nederland