Willem-Alexander in Orde van de Kousenband

Vorsten

2019-06-16 12:21:00

Koning Willem-Alexander wordt maandag in Windsor samen met de Spaanse koning Felipe door de Britse koningin Elizabeth geïnstalleerd als ridder in de hoogste Britse orde, de Orde van de Kousenband. Beide koningen werd de onderscheiding al eerder verleend, bij hun staatsbezoeken aan de Queen in respectievelijk 2018 en 2017.

De installatie van nieuwe ridders vindt jaarlijks plaats in Windsor Castle op ‘Garter Day’. Koningin Elizabeth verleent de Orde in de troonzaal van de Orde aan de nieuwe Britse leden en na een lunch gaat aan het begin van de middag het hele gezelschap naar St. George’s Chapel voor een speciale dienst ter ere van de ‘Most Noble Order of the Garter’. Daar vindt ook de installatie plaats van beide koningen. In de kapel, vorig jaar de plek waar prins Harry trouwde met Meghan Markle, komt ook een banier en een wapenschild te hangen van de ridder.

Het aantal leden van de in 1338 ingestelde Orde van de Kousenband is vastgelegd op 24, maar het aantal feitelijke leden is iets hoger. De Britse koningin en de prins van Wales zijn uit hoofde van hun functie lid en worden niet meegerekend, evenals andere leden van de koninklijke familie die de Orde hebben ontvangen.

Voorgangers

De buitenlandse ridders zijn zogenoemde ‘Stranger Knights’ of ‘Supernumerary Knights’, boventallige ridders. Naast koning Willem-Alexander en koning Felipe zijn dat prinses Beatrix, Felipe’s vader koning Juan Carlos, de Japanse keizer-emeritus Akihito en de staatshoofden van Denemarken, Zweden en Noorwegen.

Koning Willem-Alexander is de elfde ‘Oranje’ die de Orde van de Kousenband heeft ontvangen. Prins Maurits (1612) en zijn broer Frederik Hendrik (1627), beiden zoons van Willem van Oranje, waren in de zeventiende eeuw de eersten. Koningin Elizabeth heeft in haar lange regeringstijd maar liefst drie achtereenvolgende Oranje-vorsten de Kousenband gegeven: koningin Juliana (1958), koningin Beatrix (1989) en vorig jaar dus koning Willem-Alexander.

De koning wordt in Windsor vergezeld door koningin Máxima. Dinsdag gaan beiden ook naar Royal Ascot, de paardenraces die al sinds 1711 onder Britse koninklijke bescherming staan. Koningin Elizabeth slaat Ascot ook nooit over.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt