Willem-Alexander kan de hoge hakken in de kast laten

Vorsten

17-07-2020 12:51:36

De eerste koninklijke fotosessie in het coronatijdperk verschilde vrijdagmorgen uiteindelijk niet zo heel veel van voorgaande edities. Society-fotograaf Edwin Smulders riep in de achtertuin van paleis Huis ten Bosch nog altijd even hard dat ‘hoogheid’ Máxima en haar gezin naar ‘even naar rechts’ moesten kijken, recht in zijn camera. Waarna zijn concurrenten natuurlijk meteen vroegen om een blik naar links.

Toch waren er wel zaken anders. In de wetenschap dat met name fotografen afstand bewaren niet in hun DNA hebben en het liefst allemaal vanaf één plek dezelfde foto maken, had de Rijksvoorlichtingsdienst netjes werkplekken afgebakend en die van een nummer voorzien. Loting bepaalde vervolgens wie op welke positie terechtkwam. Rondlopen was er daarna niet meer bij, waardoor de fotosessie meteen veel rustiger – enkelen zeiden: beschaafder – verliep. Dat er minder media waren toegelaten, hielp wat dat betreft ook.

Het koninklijk gezin, in matching Argentijnse kleuren wit-blauw, doorliep de laatste klus voor de zomervakantie vervolgens geroutineerd, maar met humor. Op het natte, net gemaaide gazon zitten was er niet bij, maar Willem-Alexander wist genoeg verschillende opstellingen en formaties te verzinnen om de fotografen en cameramensen tevreden te houden. Vorig jaar had hij in een dolle bui gezegd hoge hakken te zullen aandoen indien oudste dochter Amalia bij de gezinsfoto boven hem uit zou steken. Dat bleek nog niet het geval, maar toen fotografen hem herinnerden aan die belofte, begon Willem-Alexander alvast terug te krabbelen.

NIEUW! Máxima

Nu exclusief online te bestellen: Máxima! Maar liefst 180 pagina’s met alles wat u wilt weten over onze koningin. Van haar kledingkast tot haar diademen, en van haar BFF’s tot de do’s and don’ts als u haar ontmoet. Bestel nu met korting voor 8,50 euro!

Vakantie

De fotosessie werd traditiegetrouw gevolgd door een persgesprek, waarvoor ook een ‘coronaproof’ opstelling was bedacht. De verslaggevers hadden een kringgesprek met het koningspaar en daarna kwamen de televisie- en videoverslaggevers om beurten aan het woord, waarbij Willem-Alexander en Máxima uitvoeriger dan ooit antwoord gaven. Eigenlijk werd er maar op één vraag geen antwoord gegeven: waar vakantie wordt gehouden. “Dat zeggen we nooit”, herinnerde Máxima de vraagsteller aan een gebruik bij het persgesprek.

Maar dat ze uitvliegen, was wel duidelijk. Dat liet de komst met fikse koffers en bepakking van de koninklijke beveiligers wel zien.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.