Willem-Alexander opent Wereld Bloeddonordag

Vorsten

2016-06-12 08:47:00

De wereld staat dinsdag in het teken van bloed. Niet in het vergieten ervan, maar juist het doneren om anderen te helpen. Het is dan voor de twaalfde keer Wereld Bloeddonordag, een van de acht internationale gezondheidsdagen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De opening wordt ieder jaar in een ander land gehouden en dit jaar is Nederland aan de beurt. Koning Willem-Alexander verricht de openingshandeling bij bloedbank Sanquin in Amsterdam.

Eén op de vier Nederlanders heeft ooit bloed nodig. In die behoefte wordt voorzien door bijna 400.000 vrijwillige bloed- en plasmadonoren, die op de Wereld Bloeddonordag worden bedankt. Deze dinsdag lanceert Sanquin een bijzondere campagne. Daarin zijn toevallige ontmoetingen in een alledaagse setting te zien waarin op een magische manier de donor zich aan de patiënt openbaart. De patiënt herkent de donor en krijgt de kans om hem of haar te bedanken.

Wereld Bloeddonordag is ieder jaar op 14 juni, dat is de geboortedag van de ontdekker van de bloedgroepen, de Oostenrijks-Amerikaanse arts Karl Landsteiner (1868-1943).


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt