Willem-Alexander praat met slachtoffers toeslagenaffaire uit film

Vorsten

2021-10-06 14:00:20

Koning Willem-Alexander ontmoet woensdagmiddag een aantal slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het gaat om vijf vrouwen die hun verhaal deden in de NPO-documentaire Alleen tegen de staat. BNNVARA, die de documentaire heeft geproduceerd, heeft een bericht hierover van de NOS bevestigd.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat de koning praat met slachtoffers van de affaire. De vrouwen hadden na de troonrede, waarin de koning kort sprak over de toeslagenaffaire, ook een open brief naar de koning gestuurd.

Regisseur Stijn Bouma liet voor zijn film Alleen tegen de staat vijf moeders aan het woord die slachtoffer werden van het toeslagenschandaal. Voor het eerst deden slachtoffers uitgebreid voor de camera hun verhaal en duidden ze wat de impact van de affaire op hun leven was.

Nog niet gecompenseerd

Veel kijkers en tv-recensenten merkten op dat het goed zou zijn als alle politici de film zouden zien. De documentaire kwam ook ter sprake tijdens de Algemene Beschouwingen. Het kabinet van Mark Rutte is al negen maanden demissionair omdat het moest aftreden vanwege de zaak. Ondanks beloftes van het kabinet zijn de meeste ouders nog niet gecompenseerd of geholpen.

De fractieleiders van VVD en CDA, twee van de partijen uit het kabinet dat viel vanwege de toeslagenaffaire, lieten na vragen van SP-leider Lilian Marijnissen weten de documentaire niet gezien te hebben. Alleen tegen de staat is terug te kijken op NPO Start.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie