Willem-Alexander terug in de Ridderzaal

Vorsten

15/10/2015 11:37 am

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander is vrijdag terug in de Ridderzaal. Dit keer komt hij niet met de Gouden Koets en hoeft hij ook geen toespraak te houden. De koning is te gast bij het parlement. Dat viert dat het precies tweehonderd jaar geleden voor het eerst in gezamenlijke vergadering in Den Haag bijeenkwam: op de derde maandag van oktober. In 1815 was dat volgens de grondwet de dag waarop de opening van de Staten-Generaal moest plaatsvinden. Koning Willem I hield de Troonrede, in die tijd door hemzelf geredigeerd.

Bijeenkomsten van Eerste en de Tweede Kamer in ‘verenigde vergadering’ zijn bijzonder. Het gebeurt op Prinsjesdag, als een mogelijke troonopvolger wil trouwen, een nieuwe koning wordt ingehuldigd en een heel enkele keer is het een eerbetoon, zoals bij het overlijden van Juliana, Bernhard en Claus en bij de zegetocht in 1946 door Nederland van de Britse oorlogspremier Winston Churchill. Maar dit keer vieren de Kamers zichzelf.

Het feestgedruis is al eerder losgebarsten. Afgelopen weekeinde kwamen 10.000 mensen af op de open dagen van Eerste en Tweede Kamer plus Ridderzaal. Er waren speciale rondleidingen, er is nog een expositie, er zijn boeken verschenen en er is een hippe jubileumapp.

Douwe Bob

Ook vrijdag gaan de Kamers op de hippe toer, want ze willen toekomstgericht zijn. Onder het toeziend oog van de 225 parlementariërs, de koning en de bewindslieden zal zanger en liedschrijver Douwe Bob, onze hoop voor het songfestival van volgend jaar, het jubileumfeest opluisteren. ‘Fietskunstenaar’ Dez Maarsen voert een breakdance uit op zijn BMX. Ook zangeres Karsu en harpist Remy van Kesteren zijn van de partij.

Uiteraard zijn er ook toespraken, van onder anderen de Kamervoorzitters. De bevolking wordt in de Ridderzaal behalve door parlementariërs verder vertegenwoordigd door burgers die zich volgens hun commissarissen van de Koning belangeloos hebben ingezet voor de samenleving.

België

De echte allereerste verenigde vergadering begon overigens op 21 september 1815 in het stadhuis van Brussel, voorafgaand aan de inhuldiging van koning Willem I. Toen maakte ook België nog deel uit van het Koninkrijk.

Gratis voor jou


Meer Nederland