Zien: De Oranje-liefde voor het Caribisch gebied gaat al generaties mee

redactievorsten

24/01/2023 7:09 am

De glimlach van Beatrix is er net wat breder, Máxima swingt er regelmatig op los en Willem-Alexander haalt zijn stropdas nauwelijks uit de koffer: de band van de Oranjes met het Caribisch gebied van het Nederlands koninkrijk is er eentje om te koesteren. Dat zorgt voor bijzondere ontmoetingen op de eilanden Sint Maarten, Curaçao, Bonaire, Aruba, Saba en Sint Eustatius. In zonnige tijden maar ook op donkerder momenten. Een terugblik in foto’s.

Door: Karlijn Hoftijzer. Dit artikel verscheen in Vorsten 2 2023 en is waar nodig aangepast voor online publicatie. U bestelt Vorsten 2 hier in de shop.

1958

Op Fort Amsterdam in Willemstad wordt de 20-jarige Beatrix ontvangen voor een galareceptie.

1965

Beatrix knuffelt met een leeuwenwelpje tijdens een bezoek aan proeftuin Cas Corá op Curaçao. In haar eentje bezoekt ze de (dan nog) Nederlandse Antillen, een jaar later is ze er weer, nu om echtgenoot Claus voor te stellen met wie ze in 1966 trouwt.

1980

Als vers ingehuldigde koningin bezoekt Beatrix met prins Claus de eilanden van het Nederlands koninkrijk.

1983

Juliana brengt haar laatste bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Samen met prins Bernhard bezoekt ze projecten die zijn gefinancierd met giften die ze heeft ontvangen voor haar 70ste verjaardag. De eerste keer dat Juliana de regio bezoekt is als prinses vanuit Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bernhard is ook vaak op de Antillen te vinden, hij duikt er graag en maakt zich hard voor natuurbehoud.

1987

Op zijn 18de maakt Willem-Alexander onder leiding van zijn ouders zijn eerste kennismakingsronde langs de eilanden, precies zoals Amalia dat begin 2023 gaat doen.

1992

Beatrix en Claus nemen zoons Willem-Alexander, Friso en Constantijn mee op een werkreis van twee weken langs de Nederlandse Antillen en Aruba. De drie prinsen zijn onder meer een dagje te gast op de marinebasis van de Savaneta-kazerne op Aruba.

1999

Wat een gewoon werkbezoek had moeten worden, verandert per toeval in een ronde langs de door orkaan Lenny getroffen gebieden als de wind juist tijdens het verblijf van Beatrix en Claus huishoudt. Beatrix staat erop troost te bieden en de schade te inspecteren, zelfs als haar normaal zo oersterke kapsel niet bestand is tegen een onverwachte golf op Curaçao.

2002

Niet alleen de twaalf Nederlandse provincies worden vereerd met een ronde van toekomstig prinses Máxima, ook de eilanden krijgen de verloofde van Willem-Alexander van dichtbij te zien. Heerlijk, die zongebruinde verliefde gezichten.

2006

Een stralende Beatrix op Klein Bonaire, een eilandje voor de kust van Bonaire, waar ze twee schildpadden uitzet die ze vernoemt naar kleindochters Eloise en Zaria.

2010

Willem-Alexander en Máxima zijn op Curaçao aanwezig bij de officiële opheffing van de Nederlandse Antillen. Curaçao en Sint Maarten zijn met de opheffing zelfstandige landen geworden binnen het Koninkrijk der Nederlanden, net als Aruba. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn voortaan bijzondere gemeenten van Nederland. De prins en prinses bezoeken ook een sportproject van het Oranje Fonds.

2011

Drie man sterk reist af naar de eilanden die een jaar eerder zelfstandig zijn geworden. Het is niet overal een vrolijk weerzien, bewoners in de bijzondere gemeenten zijn teleurgesteld over de ontwikkelingen in het laatste jaar en vinden bij Beatrix een luisterend voor voor hun verhaal.

2013

Ze gingen als prins en prinses en keren in 2013 terug als koningspaar voor een hernieuwde kennismakingstoer in hun nieuwe rol. In negen dagen bezoeken Willem-Alexander en Máxima alle eilanden in het Caribisch deel van het koninkrijk.

2014

Ze is inmiddels prinses, maar voor de eilandbewoners blijft Beatrix nog altijd koningin. De waardering is geheel wederzijds, Beatrix komt nog maar wat graag op de eilanden. In 2014 verblijft ze een paar dagen op Sint Maarten om het Koninkrijksjeugd parlement te openen, waarin jongerenteams uit het koninkrijk met elkaar debatteren.

2017

Willem-Alexander bekijkt vanuit een helikopter de schade die orkaan Irma heeft aangericht op Sint Maarten. Ook Saba en Sint Eustatius worden bezocht door de koning. Later dat jaar komt hij nogmaals terug, in gezelschap van Máxima.

2018

Voor de viering van de feestdag Dia di Bandera (Dag van de Vlag) verblijven Máxima en Willem-Alexander twee dagen op Curaçao.

2018-2021

In een rustig tempo bezoekt Beatrix tussen 2018 en 2021 de eilanden een voor een, zo nodig gewapend met poncho en nordic walking stokken voor wat extra balans. Een van haar aandachtspunten tijdens haar bezoeken is natuurbehoud.

2023

Vorsten volgt koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia op hun reis naar het Caribisch gedeelte van het koninkrijk van 27 januari t/m 9 februari. U blijft dagelijks op de hoogte via onze site, maar ook via Instagram, Facebook en Youtube. Een uitgebreid verslag in woord en beeld leest u in Vorsten 3 2022 die 16 februari in de winkels ligt.

Gratis voor jou


Meer Nederland