Confirmatie prins Sverre Magnus intieme plechtigheid

Vorsten

04-09-2020 18:25:06

De geloofsbelijdenis van de Noorse prins Sverre Magnus (14) wordt zaterdag een intieme plechtigheid, waarbij vanwege de coronaregels in de kerk van Asker slechts zestien genodigden zijn toegestaan. Dat betekent onder meer dat peettante koningin Máxima ontbreekt, maar dat de naaste familie en zijn Noorse peetouders Espen Höiby, Björn Stensland en Marianne Gjellestad wel aanwezig zijn.

“Het wordt heel gezellig”, vertelde koningin Sonja aan persbureau NTB over de confirmatie van haar enige kleinzoon. “De grootouders zijn altijd verbaasd als de kinderen opgroeien en zo groot worden. Nu begint een nieuw hoofdstuk in zijn leven.” Prinses Ingrid Alexandra (16), de oudere zus van Sverre Magnus, werd vorig jaar augustus in de slotkapel van het Koninklijk Paleis in Oslo bevestigd als lidmaat van de lutherse kerk.

Dat de plechtigheid voor Sverre Magnus meer ingetogen is, heeft niet alleen met de coronapandemie te maken maar ook met zijn positie. Hoewel derde in de lijn van troonopvolging na vader kroonprins Haakon en zus Ingrid Alexandra, maakt de prins geen deel uit van het Koninklijk Huis en is hij ook geen ‘koninklijke hoogheid.’ Dat is voor zijn geboorte al zo bepaald om hem later mee vrijheid te geven en problemen te voorkomen zoals die over diezelfde vrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden ontstonden met zijn tante prinses Märtha Louise.

Het Noorse hof heeft formeel de buitenlandse peetouders van Sverre Magnus ook uitgenodigd voor de feestelijkheden, maar vanwege de reisbeperkingen en de quarantaineverplichting was erbij meteen bij gezegd dat koningin Máxima, de Griekse kroonprins Pavlos en de Bulgaarse prinses Rosario niet zouden komen.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord