Het verhaal achter het gestolen Noorse pareldiadeem

Mylene Boschman

18-05-2016 11:00:21

Alle diademen hebben een voorgeschiedenis, maar het verhaal van dit exemplaar is wel erg bijzonder. Een geliefd juweel aan het Noorse hof is het pareldiadeem van koningin Maud. Het sieraad dankt zijn naam aan de allereerste eigenaresse: koningin Maud, dochter van de Britse koning Edward VII. Toen zij in 1896 trouwde met prins Carl van Denemarken (later werd hij koning van Noorwegen) kreeg ze het diadeem als geschenk van haar ouders.

Na haar huwelijk in 1968 met toenmalig kroonprins Harald van Noorwegen kreeg koningin Sonja het juweel in haar bezit. In 1995 – toen het diadeem aan een onderhoudsbeurt toe was – werd het opgestuurd naar Londen. Nadat het juweel weer zo goed als nieuw was, sloeg het noodlot toe: het werd gestolen.

Het diadeem, met een geschatte waarde van 200.000 pond, is nooit teruggevonden. Juwelier Garrard, die de renovatie voor zijn rekening nam, maakte een replica van het gestolen exemplaar. Het huidige pareldiadeem heeft dus geen directe link meer met koningin Maud, maar dat doet niets af aan de populariteit. De Noorse prinsessen Mette-Marit en Märtha Louise dragen het regelmatig, die laatste zelfs op haar huwelijk in 2002.

2002-05-24 22:20:00 Newlyweds Norwegian Princess Martha Louise (R) and Ari Behn enjoy the first waltz during the official reception after they were married in Trondheim Cathedral Nidarosdomen 24 May 2002. Princess Martha Louise is second in the order of accession to the Norwegian throne.

Meer Noorwegen