Haakon houdt been stijf over cruise

Vorsten

08/09/2015 1:11 pm

OSLO – Het Noorse kroonprinselijk paar blijft achtervolgd worden door vragen over de zomervakantie. Begin augustus genoten kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit met hun kinderen van een korte cruise op de Middellandse Zee op het luxejacht Mia Elise. Noorse media en een aantal politici willen weten wie voor dat tripje heeft betaald.

Het huren van het schip kost omgerekend 250.000 euro per week. Het Noorse hof heeft verklaard dat het kroonprinselijk gezin te gast was op de boot en er zelf niet voor heeft hoeven betalen. Dat stookte het vuurtje op, want het het liberale parlementslid Sveinung Rotevatn wilde meteen weten wie wél opdraaide voor de kosten. Misschien zou het paar wel een wederdienst moeten leveren en hij vond het daarom belangrijk dat er openheid van zaken kwam.

In Noorse media zijn de afgelopen weken tal van artikelen verschenen waarin de luxe levensstijl van Haakon en Mette-Marit werd gehekeld, en waarin werd aangedrongen op meer informatie over de vakantie. Het hof gaf echter geen krimp – vakanties zijn privé – en ook kroonprins Haakon wilde er niet op ingaan toen journalisten maandag vragen stelden tijdens een trip met scouts uit Asker.

Haakon was kort: “Een vriend heeft ons uitgenodigd en we zijn drie dagen aan boord geweest, zo simpel is het. Ik denk niet dat hij ons iets verschuldigd is, of dat wij hem iets zijn verschuldigd.” Varen op zo’n schip betekende ook niet dat Haakon milieuzaken niet langer serieus neemt, zo voegde hij eraan toen verslaggevers opmerkten dat het schip een energieverslinder is.

Gratis voor jou


Meer Noorwegen