Haakon spreekt over coronacrisis en klimaatproblemen

Vorsten

01-09-2020 21:18:48

De Noorse kroonprins Haakon heeft dinsdag in Sentralen, het stationsgebouw van Oslo, de jaarlijkse conferentie geopend van Norfund. Dat is de Noorse staatsinvesteringsmaatschappij die als doel heeft ontwikkelingslanden te helpen met economische groei, werkgelegenheid en de ontwikkeling van vaardigheden en technologieoverdracht. De bijeenkomst had als thema “Building back cleaner, greener and better” – Schoner, groener en beter terugbouwen.

Haakon sprak over de coronacrisis en de klimaatproblemen. “De pandemie heeft de wereld hard getroffen. En net als de pandemie heeft de klimaatverandering ons ook hard getroffen. Het zal ons op verschillende manieren beïnvloeden, maar zoals zo vaak zijn het de meest kwetsbaren die de hoogste prijs betalen”, aldus Haakon. Hij putte voor zijn toespraak uit ervaringen en indrukken die hij vorig jaar op had gedaan in Tonga, Fiji en Samoa.

Daar had hij gezien hoe klimaatverandering al een groot effect heeft. De kroonprins benadrukte het belang van investeringen in hernieuwbare energiebronnen bij het werken aan het verhogen van de levensstandaard in ontwikkelingslanden. Gebrek aan energie is een van de grootste obstakels bij het werken om landen en mensen uit de armoede te halen. Om deze barrière te overwinnen, moet men, terwijl de wereld zijn ecologische voetafdruk moet verkleinen, investeren in hernieuwbare energiebronnen, aldus de boodschap van Haakon.

“Een van de dingen die COVID-19 ons heeft geleerd, is dat een wereldwijde crisis geen grenzen kent. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten de problemen en dilemma’s samen oplossen”, zei de kroonprins tegen de ongeveer tachtig aanwezigen, en de volgers via video en internet.


Meer Noorwegen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.