Kabeljauwvissen met Haakon

Vorsten

15-01-2015 17:24:00

GRYLLEFJORD – Drie kabeljauwen en een koolvis was de vangst van de Noorse kroonprins Haakon toen hij donderdag aan boord van het vissersvaartuig Senjaland uit vissen ging in het noorden van Noorwegen. Haakon wilde met zijn bezoek aan Gryllefjord, een klein plaatsje met vierhonderd inwoners, de aandacht vestigen op de traditionele kabeljauwvisserij.

Zo zat hij woensdag al aan bij een door koks uit alle hoeken van de wereld gemaakt visbanket waarbij kabeljauw de hoofdmoot vormde en bekeek Haakon donderdagmorgen voor vertrek hoe scholieren de tong – een delicatesse – uit de kabeljauw sneden. Dat snijden is voor hen een populair bijbaantje en de jongeren toonden zich behendiger dan de kroonprins, zo meldde het Noorse hof op de eigen website.

De koninklijke vistrip markeerde ook het begin van de vangst van de zogenoemde Lofoten skrei, dat is kabeljauw die tussen december en april vanuit de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwegen komt om te paaien. Haakon kreeg tijdens de vaart tekst en uitleg over de visvangst en hij nam ook het roer over toen de vissersboot weer aanmeerde in Gryllefjord. Daarna ging hij kijken bij het schoonmaken en verpakken van de vis.

Meer Noorwegen