Harald viert 10e verjaardag Troll

Vorsten

2015-02-11 13:28:00

STATION TROLL – De Noorse koning Harald heeft woensdag een druk programma in het Noorse onderzoeksstation Troll op Antarctica. Daar wordt woensdagavond gevierd dat Troll precies tien jaar eerder door koningin Sonja werd geopend als wetenschapcentrum dat het hele jaar in gebruik is.

Voorheen was Troll – genoemd naar de grillige vorm van de naast gelegen bergen, die aan trollen doen denken – alleen in de zomermaanden bemand. Koning Harald, die bij zijn bezoek vergezeld wordt door de ministers van milieu en justitie, is voor het eerst bij het onderzoeksstation en blijft tot donderdagavond in Troll.

Hij voert gesprekken met de daar gestationeerde onderzoekers van het Noors Pool Instituut en de meteorologische dienst, en gaat zelf ook op met de sneeuwwagen op uit.

De Noren zijn in dit gebied sinds 1930 actief. Ze claimen het 2,7 miljoen vierkante meter grote, naar Haralds oma vernoemde Koningin Maud Land, als ‘afhankelijk gebied’ (biland in het Noors), een claim die alleen w-ordt erkend door andere landen die stukken van Antarctica voor zich opeisen.


Meer Noorwegen