Koninklijke gasten bij jubileum Harald

Vorsten

2015-12-19 14:11:00

OSLO – Het Zweedse koningspaar en koningin Margrethe van Denemarken nemen volgende maand volop deel aan de viering van het zilveren regeringsjubileum van koning Harald V van Noorwegen. Tussen de drie Scandinavische koningshuizen en landen bestaan bijzondere historische en familiale banden.

Zo zijn de Zweedse en Deense gasten op 16 januari uitgenodigd voor een familiediner in Skaugum, waar kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit wonen. Een dag later, de eigenlijke jubileumdag, zijn ze aanwezig bij een dankdienst in de paleiskapel en bij een lunch in het Koninklijk Paleis.

Toen Noorwegen zich in 1905 losmaakte uit de gedwongen unie met Zweden, werd naar Denemarken gekeken voor een kandidaat-koning. Die werd gevonden in prins Carl, die de troon aanvaardde als koning Haakon VII. De huidige koning Harald heeft dus een Deense grootvader en ook zijn vader Olav is aanvankelijk geboren als prins Alexander van Denemarken.

Deens bloed is er voor Harald ook van moeders kant. Zijn grootmoeder was prinses Ingeborg van Denemarken, die gehuwd was met prins Carl van Zweden. Harald had daardoor een Zweeds-Deense moeder, kroonprinses Märtha. Haar zus werd koningin Astrid van België.


Meer Noorwegen