Noors koningspaar op staatsbezoek

Vorsten

2015-02-11 13:37:00

OSLO – Het Noorse koningspaar gaat eind deze maand naar Australië voor een staatsbezoek, het eerste van een Noorse koning aan dat land. Het bezoek begint op 23 februari in de hoofdstad Canberra en eindigt op 27 februari aan de Australische westkust, in Perth.

Belangrijkste doel van het staatsbezoek is om de Noorse economische en zakelijke belangen in Australië te bevorderen, aldus het Noorse hof in de aankondiging. De nadruk ligt daarbij op de promotie van Noorwegen als kennisland, en moet het Scandinavische land aanprijzen als vindingrijke, betrouwbare en aantrekkelijke partner op zowel economisch als politiek gebied. Het koningspaar gaat dan ook niet alleen. De ministers van Buitenlandse Zaken en van Olie en Energie gaan mee, en de staatssecretarissen van Defensie en Industrie en Visserij.

In Canberra zijn er ontmoetingen met gouverneur-generaal Peter Cosgrove en premier Tony Abbott, en opent de koning een seminar van de defensie-industrie. Aansluitend staan in Sydney de opening van een seminar over Antarctica en een ontvangst met vertegenwoordiger van de Aborigines, de inheemse bewoners van Australië op het programma. In Perth tenslotte krijgt de olie-industrie alle aandacht.


Meer Noorwegen