Noorse koning sprakeloos na bezoek aan Gjerdrum

Vorsten

03-01-2021 17:24:17

Koning Harald kwam zondag woorden tekort om zijn indrukken weer te geven na een bezoek samen met koningin Sonja en kroonprins Haakon aan het door een aardverschuiving getroffen Gjerdrum. “We hebben een bewogen dag achter de rug. Ik heb moeite om dingen te zeggen, want dit is absoluut verschrikkelijk”, aldus de koning.

Het koningspaar en de kroonprins ontmoetten evacués en familieleden, evenals vertegenwoordigers van gemeenten en hulpdiensten die onafgebroken hebben gewerkt sinds de aardverschuiving een aantal huizen in het dorp Ask, het administratieve centrum van de gemeente Gjerdrum, met zich mee heeft gesleurd. Inmiddels zijn zes van de tien sindsdien vermiste mensen dood aangetroffen. Tien mensen raakten woensdag gewond.

“We hebben een zeer goed inzicht gekregen in het werk dat is verricht bij de hulpdiensten. Het is erg indrukwekkend. Het maakte een enorme indruk”, zei koningin Sonja, zo liet het paleis weten. . Ze had de warmte van de bewoners van de 7000 inwoners tellende plaats ervaren “in alles wat we vandaag zijn tegengekomen.”

Kerk

Volgens de persmededeling van het hof arriveerde het koninklijk gezelschap vlak voor 11.00 uur in cultuurhuis Gjerdrum. Hier werden ze opgewacht door burgemeester Anders Østensen, politiechef Ida Melbo Øystese en taakgroepleider Anders Solberg Bru in het oostelijk politiebureau. De taakleider informeerde over de situatie in het aardverschuivingsgebied en over de reddingsoperatie die nog gaande is.

Na de briefing werd een kort bezoek gebracht aan de kerk. Binnen staken koning Harald, koningin Sonja en kroonprins Haakon kaarsen aan voor degenen die door de aardverschuiving waren getroffen. Daarna splitste het gezelschap zich op. Het koningspaar ontmoette evacués en andere getroffenen in Hvam en Haakon deed dat in Gardermoen.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord