Recordaantal vleermuizen rond Skaugum

Vorsten

24-09-2016 11:56:00

Prinses Ingrid Alexandra en prins Sverre Magnus hebben dit jaar meer vleermuizen aangetroffen in hun tuin dan vorig jaar. De kinderen van het Noorse kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit liepen wederom de vleermuishuisjes in het bos rond hun huis Skaugum na.

Ingrid Alexandra en Sverre Magnus hingen sinds 2011 73 vleermuis- en vogelhuisjes op in het bos. Bij de telling van eerder deze week bleek dat 25 van de ruim 50 onderkomens voor vleermuizen in gebruik waren. Volgens het Noorse hof zijn nog nooit eerder zo veel huisjes gebruikt.

De twaalfjarige Noorse erfprinses en haar twee jaar jongere broertje troffen onder meer zeven dwergvleermuizen aan. De kleinste vleermuis van Europa wist Skaugum vorig jaar ook te vinden. Ook werden er sporen gevonden van de grootoorvleermuis.

Beschermde dieren

Ingrid Alexandra en Sverre Magnus krijgen bij hun inspectie van de vleermuizen hulp van de Nederlandse vleermuisdeskundige Jeroen van der Kooij. Elk jaar worden de beestjes geteld, gewogen en gemeten. Na een controle op eventuele verwondingen worden ze teruggezet in hun huisjes.

Vleermuizen zijn beschermde dieren in Noorwegen. Rond Skaugum komen veel verschillende soorten voor.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord